KANADYJSKIE LIFESTORY
 

Top 13 pytań na temat Kanady

Tajemnicza Kanada. Tak, w dwóch słowach, mogłabym opisać ten kraj po 6 latach mieszkania tutaj. Pomimo tego, że piszę o Kraju Klonowego Liścia przez ponad 4 lata, odpowiadam na Wasze maile, to muszę przyznać, że w dalszym ciągu, pojawiają się nowe, zaskakujące pytania. W związku z tym, że nie jestem w stanie regularnie odpisywać na wiadomości, a poza tym nie uważam się za eksperta w każdej dziedzinie na temat Kanady, jakiś czas temu stworzyłam na Facebooku grupę: Oh Kanada – życie, emigracja i podróże po Kraju Klonowego Liścia. Gdzie w szybki sposób możecie zadać pytanie i dstać na nie odpowiedź od osób, które już mieszkają w Kanadzie, albo myślą o przeprowadzce lub wakacjach w tym kraju. Grupa liczy już ponad 1,600 osób, więc jest kogo pytać!

Postanowiłam również stworzyć listę, najcześciej zadawanych pytań dotyczących Kanady. Myślę, że stanie się ona dobrym początkiem do dalszego szukania informacji. Na pierwszy ogień idzie 13 pytań, które przewiają się najczęściej w wiadomościach od Was. Z czasem lista ta będzie rosła i również na jej podstawie zacznę pisać, na 6757km, nowe posty. Będą miały one za zadanie ułatwić Wam rozpoczęcie kanadysjkiej przygody, czy to emigracyjnej czy wakacyjnej.

Oczywiście jak macie więcej pytań, to piszcie śmiało w komentarzach!

 

PYTANIA DOTYCZĄCE EMIGRACJI:

Życie w Kanadzie

1. Jak otrzymać pozwolenie o pracę w Kanadzie?

Jest kilka sposobów na legalną pracę w Kanadzie. Jeżeli jesteś osobą młodą pomiędzy 18 – 35 rokiem życia, to na pewno warto zwrócić uwagę na program International Experience Kanada, który polskim obywatelom daje możliwość rocznej, legalnej pracy w Kanadzie. Program ten startuje zazwyczaj na początku roku kaledarzowego i ma 3 kategorie: Working Holiday, Young Proffesionals i International Co-Op Internship. Najłatwiejszą opcją jest Working Holiday, które nie wymaga posiadania pracodawcy czy odpowiednich kwalifikacji.

Poza tym Kanada jest krajem, którego przepisy emigracyjne zmieniają się w zależności od sytuacji ekonomicznej i zapotrzebowania na rynku pracy. Dlatego znacznie łatwiej jest znaleźć pracę osobom, które mają kwalifikacje w zawodzie poszukiwanym, w danym momencie, na rynku kanadyjskim. Dobrym przykładem jest obecnie zapotrzebowanie na pracowników w branży IT, głównie w dużych miastach takich jak Toronto czy Vancouver. Osobiście znam przypadki, kiedy zdalnie z Polski, nie posiadając pozwolenie o pracę, można znaleźć pracodawcę, który będzie chciał nas zatrudnić. Oczywiście takie zdarzenia nie są na porządku dziennym. Ale posiadając odpowiednie kwalifikacje, jest to możliwe. Więcej o poszukiwaniu pracy w Kanadzie możesz poczytać TUTAJ.

 

2. Chcę przeprowadzić się do Kanady na stałe, całą rodziną, od czego zacząć?

Chcąć zamieszkać w Kanadzie całą rodziną, to najlepszą opcją jest startowanie w ramach systemu Express Entry. Jest to system, który bierze pod uwagę: wiek, wykształcenie, kwalifikacje, znajomość języka. Wszystkie kategorie mają odpiowiednią punktację, która na końcu jest sumowana. Kandydaci z największą ilością punktów, w danym losowaniu, zostają zaproszeni do aplikowania o pobyt stały. Więcej o systemie Express Entry możesz poczytać TUTAJ.

 

3. Czy posiadanie rodziny w Kanadzie ułatwia proces emigracyjny?

Jeżeli w Kanadzie posiadasz rodzinę tzw. pierwszej krwi, czyli dzieci, rodziców, męża,  to tak to w tym momencie można wystąpić o pobyt stały w ramach sponsoringu. Posiadanie wujek, cioć, kuzynek, którzy mieszkają w Kanadzie, w żadne sposób nie ułatwia całego procesu. Wyjątek stanowi fakt, kiedy mieszkający w Kanadzie członek rodzinny jest samotny tzn. nie ma nie ma nikogo z rodziny mieszkającego w Kraju Klonowego Liścia. W tym przypadku dana, samotna osoba, może wystąpić o Twój sponsoring. Więcej o sponsoringu w ramach Family Class (FC), możesz poczytać TUTAJ. O sponsoringu dzieci i małżonków możesz poczytać TUTAJ.

 

4. Czy w Kanadzie mogę wykonywać np. zawód pielęgniarki, fizjoterapuety czy nauczyciela?

W Kanadzie ponad 20% różnych zawodów jest chronionych i regulowanych przez państwo. Wszystko po to, żeby mieć pewność, że osoby wykonywujące daną profesję mają te same standardy i komeptencje. Nazywane jest to zawodami regulowanymi, czyli regulated proffesions. Każda prowincja i terytorium kanadyjskie ma swoją odrębną listę tego typu zawodów i żeby móc je wykonywać trzeba niekiedy nostryfikować dyplom lub zdać licencję, która umożliwi jego wykonywanie w danej prowincji. Dla przykładu, kilka zawodów regulowanych w Ontario to: architekt, prawnik, dentysta, masażysta, pielęgniarka, weterynarz. Listę zawodów regulowanych w poszczególnych prowincjach możesz znaleźć na stronie internetowej danej prowincji. Więcej o zawodach regulowanych w Kanadzie możesz poczytać TUTAJ.

 

5. W jaki sposób mogę zostać na stałe w  Kanadzie po wygaśnięciu mojego pozwolenia o pracę, w ramach programu International Experience Canada?

International Experience Canada nie jest programem emigracyjnym, a co za tym idzie nie ma żadnej możliwości jego przedłużenia. Jeżeli chcesz legalnie żyć i pracować w Kanadzie po jego wygaśnięciu, to możesz aplikować w ramach systemu Express Entry, lub znaleźć pracodawcę, który będzie chciał Cię zatrudnić. Pracodawca ten jednak musi posiadać LMIA (Labour Market Impact Assessment), czyli w wielkim skrócie jest to proces weryfikacyjny w wyniku którego pracodawca i Social Development Canada (ESDC) oceniają ofertę zatrudnienia w celu zapewnienia, że zatrudnienie pracownika z innego kraju nie będzie miało negatywnego wpływu na kanadyjski rynek pracy,

 

6. Czy nie mając pobytu, ani obywatelstwa kanadyjskiego mogę założyć firmę w Kanadzie?

W Kanadzie możesz wystawiać faktury pod swoim nazwiskiem, jeżeli zarabiasz nie więcej niż $30,000 oznacza to, że w tym przypadku nie musisz rejestrować firmy. Oczywiście musisz posiadać pozowolenie na legalną pracę w Kanadzie. W momencie, kiedy chcesz prowadzić własnę działalność musisz być przynajmniej stałym mieszkańcem Kanady. Można również starać się o pozwolenie o pracę w ramach Start Up Business Class, albo próbować swoich sił, w emigracji, jako osoba samozatrudniona. W obu przypadkach trzeba spełnić sporo warunków i posiadać trochę zer na koncie, które pozwolą na prowadzenie firmy w Kanadzie. Więcej o tym jak wygląda założenie firmy w Kanadzie można poczytać TUTAJ.

 

7. Jaki jest koszt studiów w Kanadzie?

Studia w Kanadzie, dla studentów zagranicznych, nie należą do najtańszej przyjemności. Średni koszt studiów waha się w granicach $15,000 – $30,000 rocznie i obejmuje on czasne i koszty życia. Skąd taka rozbieżność? Wiele wynika oczywiście od uczelni, kierunku studiów i miasta w którym chcesz studiować. Dostając się na studia w Kanadzie i otrzymując wizę, która uprawnia Cię do studiowania, czyli study permit, możesz również kwalifikować się do pracy na terenie kampusu lub poza kampusem. Obie opcje nie wymagają posiadania pozwolenia o pracę, musisz spełniać jednak kilka warunków m.in studiować w pełnym wymiarze. Jeżeli Twoje studia wymagają ukończenia np. staży, to w tym momencie musisz aplikować o pozwolenie o pracę. Więcej o studiach w Kanadzie możesz poczytać TUTAJ.

 

PYTANIE DOTYCZĄCE KWESTII TURYSTYCZNYCH:

Życie w Kanadzie

8. Jak najtaniej dostać się z Toronto do Vancouver?

Chąc zobaczyć Kanadę trzeba rozbić mały bank. Tak naprawdę połączenia pomiędzy największymi miastami obsługują dwie linie lotnicze: Air Canada i West Jet. We wschodniej części Kanady występuję jeszcze Porter. Najszybszym, ale nie najtańszym sposobem jest lot z Toronto do Vancouver. Koszty biletu dla jednej osoby wahają się w granicach $500 – $800. Oczywiście tańsza wersja możliwa jest poza sezonem letnim. Do ceny należy doliczyć koszt bagażu, który w klasie ekonomicznej wynosi $28.25, w jedną stronę. Jeżeli masz więcej czasu i podróżujesz po Kanadzie w grupie kilkuosobowej warto zastanowić się nad opcją wynajęcia samochodu. Średni, jedniodniowy koszt wynajmu samochodu, to około $100 z ubezpieczenie. Czas trwania takiej podróży, to przynajmniej 3 – 4 dni, w jedną stronę.

 

9. Czy telefon z Polski będzie działał w Kanadzie?

Tak, nie powinno być żadnych problemów z użytkowaniem telefonu z Polski. Jeżeli przyjeżdżasz do Kanady na krótszy okres czasu, ale zależy Ci na korzystaniu z telefonu komórkowego i nie zbankrutowaniu przy płaceniu kosztów roamingu, to polecam dwa wyjścia: dodanie planu międzynarodowego przed wyjazdem za granicę  lub kupno, na miejscu, karty telefonicznej pre-paid. Jest to karta, którą możesz przestać używać w każdym momencie. Nie jest zobowiązująca. Większość opratorów posiada je w swojej ofercie. Więcej o telefonii komórkowej w Kanadzie możesz poczytać TUTAJ.

 

10. Jakie są tanie opcje noclegu podróżując po Kanadzie?

Podróżując do dużych miast kanadyjskiech takich jak Toronto, Vancouver, Calgary, Montreal zdecydowanie polecam skorzystanie z opcji AirBnB, gdzie możesz wynająć pokój, a nawet całe mieszkanie od osób prywatnych. Koszty te niekiedy są znacznie niższe niż opłata za hotel, a pozwalają poczuć się w danym miejscu bardziej domowo. W każdym większym mieście Kanady możesz znaleźć również hostele. Podróżując pomiędzy miastami kanadyjskimi np. samochodem dobrą opcją są motele, albo opcja bed & breakfast w mniejszych miejscowościach.

 

11. Czy muszę posiadać kartę kredytową w trakcie wakacji w Kanadzie?

Przyjeżdżając do Kanady jako turysta i posiadając bilet poworotny, teoretycznie, nie musisz posiadać karty kredytowej. Jeżeli jednak myślisz o tym, żeby na miejscu rezerowować noclegi, wynająć samochód czy kupić bilet na samolot, to tak warto zaopatrzyć się w chociaż jedną plastikową kartę.

 

12. Czy oprócz paszportu biometrycznego i eTA potrzebuję inne dokumenty, żeby wjechać do Kanady jako turysta?

Podróżując do Kanady, turystycznie, z polskim paszportem wystarczy jedynie jego biometryczna wersja plus eTA, czyli Electronic Travel Authorization, o którym dużo więcej pisałam TUTAJ. Zwróć również uwagę na datę ważności paszportu, który musi być ważny na okres trwania Twojej podróży do Kanady. Spełniając te wszystkie warunki, najprawdopodobniejsze jest, że po wylądowaniu w Kanadzie otrzymasz 6 miesięczną wizę turystyczną.

 

13. Czy podczas wizyty w Toronto warto odwiedzić wodospad Niagara?

Wodospad Niagara znajduje się zaledwie 130 kilometrów od centrum Toronto. Myślę, że będąc już rzut beretm od niego, warto go zobaczyć. Trzeba pamiętać, że wodospad nie jest położony w „dziczy”, a tak naprawdę w niewielkiej miejscowości, koło granicy ze Stanami Zjednoczonymi. Miejscowość Niagara Falls przypomina nieco park rozrywki i może to być, to niemały szok dla niektórych osób.

 

Jeżeli poszukujesz więcej informacji na temat Kanady, to zapraszam Cię również na inne blogi pisane prosto z tego kraju:

Kanada się nada – gdzie Kasia opisuje swoją kanadyjską przygodę, którą rozpoczęła całą rodziną w Vancouver.

Polka Girl – blog Patrycji, która mieszka w Calgary i opisuje, to miasta, proces emigracji, ale również pyszne przepisy.

Panda Overseas – Ania pisząca o życiu na emigracji, Toronto, podróżach i swojej codzienności.

Apetyt rośnie w miarę jeżdżenia – Malwina opisująca swoje perypetie z życiem w Toronto i dzieląca się sporą dawką kulinarnych wrażeń.

Clumsy and Stupid – Sara i Jason, polsko – kanadyjska para, która poznała się na dalekiej północy, w Yellowknife. A od jesieni 2016, układają swoje życie w Montrealu.

eKanada – miejsce w sieci, gdzie Paweł, mieszkający w Winnipeg, w połączeniu sił z kilkoma innymi osobami dostarczają sporej dawki informacji na temat przepisów emigracyjnych i początków życia w Kanadzie.

Written by

<p>Pieć lat temu postanowiłam zamknąć swoje, dosyć, poukładane życie w Polsce i przez rok pomieszkać w kraju który ludziom kojarzy się z zimnem, liściem klonowym i pięknymi krajobrazami. Moją przygodę z Kanadą rozpoczęłam w Edmonton, skąd po trzech tygodniach, przeniosłam się do Toronto, gdzie dalej mieszkam. Ciągle szukam nowych wrażeń i bodźców. Jestem uzależniona od podróżowania, fotografowania, a moja lista rzeczy do zrobienia rośnie z każdym dniem. Zapraszam do polubienia 6757km na facebooku i śledzenia co dzieje się w Kraju Klonowego Liścia. A dzieje się sporo! Monika</p>

Latest comments
  • Ha! Monika, bardzo dobry post, filar można budować rzec ☺ Samo mięsko dla szukających w Google o Kanadzie. I dziękuję za wzmiankę o Kanada się nada.
    Ps. W Vancouver najwięcej osób zostaje po IEC na podstawie program prowincjonalnego BCPNP, a z LMIA głównie ci, ściągnięcia do Amazona, Microsoftu czy tak jak my, firm branży VFX. Serdeczności z Raincity ☺

  • Witaj Moniko mam pytanie czy jesli urodziłem sie w kanadzie to czy mam prawo do paszportu, i jesli tak to czy majac paszport kanadyjski moge emigrować do Kanady jesli tak to od czego zaczac i jakie dokumenty powinienem posiadać , z góry dziekuje za odpowiedz i gratuluje super bloga pozdrawiam Romek

LEAVE A COMMENT

%d bloggers like this: