KANADYJSKIE LIFESTORY
 

Studia w Kanadzie – co warto wiedzieć?

Coraz częściej w Waszych mailach czy zapytaniach na grupie Facebookowej Oh Kanada, pojawiają się pytania związane ze studiami w Kanadzie. Jakie są koszty, jakie warunki trzeba spełnić czy jakie są szanse na pozostanie w Kanadzie po ukończeniu tutejszej uczelni? Temat jest dosyć złożony, ale postaram się wszystkim zainteresowanym wyjaśnić kilka kwestii, które na pewno będą pomocne w dalszym podejmowaniu decyzji.

 

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze

Nie będąc ryzydentem kanadyjskim, studiowanie w Kanadzie równoznaczne jest z rozbiciem niemałego banku. Roczne koszty wahają się w okolicach $15 000 – $30 000. Kwota ta obejmuje czesne i koszty życia. Skąd taka rozbieżność? Wynika ona od uczelni, kierunku studiów i miasta. Oczywiście im większe miasta, tym koszty będą wyższe. Podobnie jest z uczelniami, wraz z prestiżem uczelni i kierunku, ceny rosną. Pomimo tego, że roczny koszt studiowania w Kanadzie może zmrozić krew w żyłach, to i tak edukacja w tym kraju należy do jednych z tańszych biorąc pod uwagę kraje anglojęzyczne: Anglię, Australię, Nową Zelandię czy Stany Zjednoczone.

Kanadyjskie Ministerstwo Edukacji, The Council of Ministers of Education, stworzyło proste narzędzie, które w szybki sposób pozwoli poznać przybliżone koszty studiów w Kanadzie. Wystarczy odpowiedzieć na kilka prostych pytań typu: kierunek studiów, który nas interesuje, w jakiej prowincji chcemy studiować i gdzie chcemy mieszkać. Po kilku sekundach pojawia się przybliżony koszt z podziałem na opłaty związne z edukacją i życiem. Kalkulator można znaleźć TUTAJ.

 

Co uczelnia, inne zasady

Każdy kanadyjski uniwerystet lub college ma odrębne zasady rekrutacji. Wybierając uczelnię dobrze jest zorientować się jakie są koszty aplikowania, roczne czesne, opłaty związane z ubeczpieczeniem zdrowotnym i wymagania co do znajomości języka. Niestety studentom zagranicznym nie należy się bezpłatna opieka zdrowotna. Warto także wiedzieć, że wiza studencka nie jest wymagana na wszelkie kursy, nawet na uczelniach wyższych, które nie przekraczają okresu 6 miesięcy.

 

Jak aplikować o wizę studnecką?

Chcąc aplikować o wizę studencką zezwalającą na studiowanie na uczelniach wyższych, od 1 czerwca 2014, należy otrzymać letter of acceptance, który mówi, że uczelnia potwierdza, że dana osoba spełniła jej warunki. Do aplikacji o wizę studencką należy dołączyć również numer DLI, czyli Designated Learning Institution number. Numer ten zaczyna się od litery „O” na letter of acceptance. Jeżeli masz zamiar studiować na uczelni, która nie posiada numeru DLI, niestety nie będziesz mieć możliwości otrzymania pozwolenia na studia w Kanadzie. Pełny wykaz uczelni i ich numerów DLI znajduje się TUTAJ. Chcąc natomiast studiować w prowincji Quebec, należy otrzymać Certificate of Acceptance, znany też jako CAQ, który wydawany jest przez rząd Quebecu.

 

Chcąc studiować w Kanadzie musisz wykazać, że:
  • Masz środki na opłatę czesnego.
  • Posiadasz pieniądze na pokrycie kosztów życia swoich i ewnetualnie osób, które wraz z Tobą będą przebywać w Kanadzie np. dzieci, męża, partnera. Jest to tak zwany proof of founds i obecnie wynosi on $10k, na jedną osobę, nie biorąc pod uwagę wysokości czesnego obowiązującego na danej uczelni.
  • Jesteś w stanie pokryć koszty powrotu do swojego kraju.
  • Twoja kartoteka policyjna jest czysta.

Aplikować o wizę studencką można online lub w tradycyjny, papierowy sposób. Wszystkie dokumenty znajdują się na stronie CIC – TUTAJ. Aplikowanie w tradycyjny sposób zajmuje zawyczaj około dwa razy dłużej, niż elektronicznie. Obecnie, w przypadku obywateli polskich średni czas, oczekiwania na odpowiedź, to 7 tygodni. Koszt aplikacji wynosi $150.

Jeżeli podczas aplikowania o study permit potrzebujesz pomocy, to możesz zwrócić się o nią do VAC (Visa Application Centre). Jedno z nich znajduje się również w Polsce.

 

Testy językowe

Każda uczelnia ma odrębne wymagania co do poziomu znajomości języka. W większości przpadków kompletne informacje znajdują się na stronie internetowej danej uczelni. Jedno jest pewne, jeżeli Twoim pierwszym językiem nie jest angielski i nigdy nie studiowałeś w tym języku, to obowiązkowe należy zdać jeden z egzaminów językowych:

TOEFL – Test Of English as a Foreign Language.
IELTS – International English Language Testing System. Test ten należy zdać na poziomie akademickim.

Niektóre uczelnie akceptują również:

CAEL – Canadian Academic English Language Assessment
PTE Academic – Pearson Test of English

 

Praca podczas studiów

Dostając się na studia w Kanadzie i otrzymując wizę, która uprawnia Cię do studiowania, czyli study permit, możesz też kwalifikować się do pracy na terenie kampusu lub poza kampusem. Obie opcje nie wymagają posiadania pozwolenia o pracę, musisz spełniać jednak kilka warunków m.in studiować w pełnym wymiarze, studiować na uczelni, której przydzielony jest wcześniej wspomniany numer DLI czy w przypadku Quebecu musisz posiadac CAQ. Jeżeli Twoje studia wymagają ukończenia np. staży, to w tym momencie musisz aplikować o pozwolenie o pracę. TUTAJ możesz sprawdzić czy kwalifikujesz się do pracy na pół etatu na terenie kampusu lub poza, bez potrzeby aplikowania o pozwolenie o pracę.

 

Co z partnerem?

Jeżeli planujesz studiować w Kanadzie, a jesteś w związku partnerskim, common – law, lub małżeńskim, to Twoja druga połowa może wyjechać do Kanady z Tobą i starać się o otwarte pozwolenie o pracę, czyli nie przepisane do konkretnego pracodawcy. Co to jest common – law?

Common – law, to związek partnerski trwający minimum przez 12 miesięcy. Żeby udowodnić, że jest się w związku common – law należy przedstawić np. wspólne rachunki, potwierdzające fakt mieszkania pod tym samym dachem, wyciągi z banków, karty kredytowe czy dowód wspólnych zakupów.

Żeby Twój partner mógł otrzymać pozwolenie o pracę w Kanadzie, Ty musisz studiować w pełnym wymiarze godzin, na uczelni posiadającej numer DLI/ CAQ i oczywiście wiza studencka musi być aktualna. Najczęściej pozwolenie o pracę dla Twojego partnera zostanie wydane na czas trwania Twojej wizy studenckiej. TUTAJ możesz aplikować o pozwolenie o pracę.

 

Jakie są szanse na dalsze, legalne życie w Kanadzie po studiach?

Samo studiowanie w Kanadzie nie jest gwarantem, późniejszego, legalnego pozostania w Kanadzie po ich zakończeniu. Na pewno warto dobrze zastanowić się nad kierunkiem, który chcemy studiować i ocenić go pod względem zapotrzebowania na kanadyjskim rynku pracy. Trochę pragmatyczne podejście, ale lepiej pomyśleć, niż później płakać nad rozlanym mlekiem. Obecnie, w Kanadzie jest ogromne zapotrzebowanie na pracowników w branży IT czy inżynierów. Nieco mniejsze szanse będą na znalezienie pracy po studiach miękkich czyli np. marketingu.

Jeżeli chcesz mieszkać w Kanadzie po ukończniu uczeli wyższej masz kilka rozwiązań. Jednym z nich jest aplikowanie o pozwolenie o pracę w ramach Post-Graduation Work Permit, które będzie umożliwiało zdobycie kanadyjskiego doświadczenia, które może pomóc w aplikowaniu o pobyt stały w ramach systemu Express Entry. Pozwolenie o pracę w ramach Post-Graduation Work Permit może zostać wydane na czas okresu trwania studiów lub maksymalnie trzy lata. Brane są pod uwagę tylko programy, które trwają dłużej niż 8 miesięcy. TUTAJ możesz sprawdzić jakie masz szanse na otrzymanie Post-Graduation Work Permit.

Od 19 listopada 2016 można dostać również dodatkowe punkty w ramach CRS (Comprehensive Ranking System).

 

Ile punktów w systemie Express Entry można otrzymać za naukę w Kanadzie?

  • 15 punktów za jedno lub dwuletnią naukę, która zakończyła się otrzymaniem dyplomu lub certyfikatu.
  • 30 punktów za stopień naukowy, dyplom albo certyfikat, którego otrzymanie zakończyło się trzyletnią lub dłuższą nauką w Kanadzie. Tytuły takie jak Master’s (kanadyjska wersja magistra) albo tytuł doktora honorowane są po jednorocznym studiowaniu.
  • Kolejnym rozwiązaniem jest znalezienie pracodawcy, który będzie chciał Cię zatrudnić i będzie posiadał LMIA (Labour Market Impact Assessment), czyli w wielkim skrócie proces weryfikacyjny w wyniku czego pracodawca i Social Development Canada (ESDC) oceniają ofertę zatrudnienia w celu zapewnienia, że zatrudnienie pracownika z innego kraju nie będzie miało negatywnego wpływu na kanadyjski rynek pracy.

     

    Czy warto rozbijać bank, żeby studiować w Kanadzie?

    Nie da się ukryć, że studia w Kanadzie nie należą do najtańszych imprez. Na pewno otwierają one drogę do zamieszkania w Kanadzie oraz zwiększają szansę na otrzymanie pracy w innych krajach anglojęzycznych. Tak jak wspomniałam wcześniej, podeszłabym do tematu bardziej słuchając rozumu, niż serca. Oczywiście zdarzają się przypadki, że studiujemy coś co kochamy, ale zawsze warto zastanowić się jakie mamy szanse na znalezienie pracy po ich ukończniu oraz czy są one warte danej ceny. W momencie kiedy decydujemy się na wydanie kilkudziesiętu tysięcy dolarów warto wziąć pod uwagę wszystkie plusy dodatnie i plusy ujemne 😉

 

Przydatne linki:

Kalkulator do obliczenia koszt studiów w Kanadzie: http://www.educanada.ca/study-etudes/step-etape.aspx?lang=eng

Uczelnie z nadanym numerem DLI: http://www.cic.gc.ca/english/study/study-institutions-list.asp

Link do dokumentów umożliwiających aplikację o wizę studencką: http://www.cic.gc.ca/english/study/study-how.asp

VAC, Visa Application Centre, dla osób z Polski: http://www.vfsglobal.ca/canada/Poland/

Pod tym linkiem możesz sprawdzić czy jesteś w stanie pracować, w trakcie studiów, bez pozwolenia o pracę: http://www.cic.gc.ca/english/study/study-assess.asp

Jakie dokumenty należy wykazać, żeby został zaakceptowany status common – law: http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=347&top=14

Written by

Pieć lat temu postanowiłam zamknąć swoje, dosyć, poukładane życie w Polsce i przez rok pomieszkać w kraju który ludziom kojarzy się z zimnem, liściem klonowym i pięknymi krajobrazami. Moją przygodę z Kanadą rozpoczęłam w Edmonton, skąd po trzech tygodniach, przeniosłam się do Toronto, gdzie dalej mieszkam. Ciągle szukam nowych wrażeń i bodźców. Jestem uzależniona od podróżowania, fotografowania, a moja lista rzeczy do zrobienia rośnie z każdym dniem. Zapraszam do polubienia 6757km na facebooku i śledzenia co dzieje się w Kraju Klonowego Liścia. A dzieje się sporo! Monika

Latest comments
  • Och Monika, no za takie grubaśne i tłuste od linków wpisy to samo Bóg zapłać nie wystarczy ! Weź uruchom jakąś platformę, żebyśmy Ci chociaż kawę wirtualnie mogli postawić. Ja będę bezczelnie linkować, bo pytań o studia w Vancouver dostajemy całkiem sporo.
    Dzięki, dzięki, dzięki.
    Pozdrowienia z Graycouver!

  • Monika, dzieki za te wszelkie wskazowki, jak zawsze sa bardzo trafne!!!
    Przejrzalam ten kalkulator (super, ze cos takiego w ogole istnieje), i mam bardzo wazne pytanie.
    Kiedy w polu „Tuition/Program Fees” pojawia sie N/A – czy to znaczy ze za te studia sie nie placi? (nie wierze!)
    Dalej, kwota w tym polu to oplata za caly rok nauki na danym kierunku, czy oplata za jeden kurs (przedmiot w ramach calego programu)?

    Troche to dla mnie nie jasne, wydwaloby sie ze to oplata za calosc.
    Dzieki raz jeszcez za namiary, fajna zabawa w projektowanie przyszlosci z tym kalkulatorem 🙂
    pozdrawiam, hanka

LEAVE A COMMENT

%d bloggers like this: