KANADYJSKIE LIFESTORY
 

Jak w 25 minut założyć firmę w Kanadzie?

Zanim przeprowadziłam się do Kanady w 2011 roku, tylko raz przeszło mi przez głowę, żeby zrezygnować z ciepłej posadki i otworzyć swój mały biznes. Niestety moje młodzieńcze zapędy szybko zostały ugaszone przez polską biurokrację i historie o ZUSie oraz urzędzie skarbowym, które mroziły krew w żyłach. Może miałam za mało zapału i chęci do walki ze skostniałym systemem? A może po prostu nie miałam skłonności samobójczych? Jedno jest pewne: czułam, że nie mam ochoty całej pary dawać w gwizdek. Dlatego szybko stłumiłam szalone pomysły i pogodziłam się z myślą, że będę pracować na etacie.

Moje uśpione marzenia obudziły się w momencie, kiedy na dobre przeprowadziłam się do Kanady, w 2012 roku. Czułam, że moje życie zmienia się diametralnie, więc dlaczego nie spróbować przewrócić je do góry nogami jeszcze bardziej i nie zostać panią swojego czasu. Cały proces trwał kilka lat. W międzyczasie próbowałam znaleźć w sobie ukryte pokłady cierpliwości, nakreślić plan i zacząć go realizować.

 

Od planu do realizacji

Niecałe dwa miesiące po otrzymaniu stałego pobytu w Kanadzie, ruszyłam do pracy od 9 do 17. Do tej samej agencji reklamowej, w której pracowałam wcześniej. Wiedziałam jednak, że tym razem moje dni będą wyglądały inaczej i nie będę jednym z zombi korpoludków. Zaczęłam uczyć się czegoś o czym nie miałam zielonego pojęcia i nigdy nie sądziłam, że kiedyś w życiu zostanę fotografem. Nawet teraz jak to piszę, to trudno jest mi w to uwierzyć. W międzyczasie budowałam portfolio, walczyłam ze swoimi słabościami oraz sarkazmem innych osób, który pojawiał się wokół mnie od czasu do czasu. Aż w końcu w grudniu 2014, w wieku 30 lat, będąc jeszcze na etacie, zarejestrowałam swój pierwszy w życiu biznes: Ever After Photographers.

życie w Kanadzie

 

25 minut i gotowe

Założenie działalności gospodarczej w Kanadzie jest banalnie proste. Wystraczy mieć dostęp do internetu, niecałe pół godziny wolnego czasu, adres mailowy i kartę kredytową, która jest jedynym sposobem opłaty rejestracyjnej. W Ontario rejestracja firmy odbywa się na stronie Service Ontario. Po odpowiedzi na kilkanaście prostych pytań typu: nazwa firmy, rodzaj działalności, rodzaj spółki, gdzie firma będzie funkcjonowała w Ontario czy innej prowincji, czy będę zatrudniać pracowników, po podaniu adresu firmy (może być adres domowy), numeru telefonu i zapłaceniu $60 otrzymujemy mailowo Master Business License . Jest to licencja potwierdzająca rejestrację firmy, którą teoretycznie należy powiesić w widocznym miejscu. Jest ona ważna na 5 kolejnych lat. Od tego momentu, dla Revenue Canada, czyli kanadyjskiej wersji urzędu skarbowego widniejemy jako firma. Nie oznacza to jednak, że w tym momencie jesteśmy na jej celowniku i każdego miesiąca musimy płacić pieniądze, których jeszcze nie zarobiliśmy. Oznacza to, że możemy spokojnie zająć się budowaniem własnego biznesu, a Revenue Canada będzie dla nas wyrozumiałe przez kolejnych kilka lat. Brzmi nierealnie, prawda?

Kanada zajmuje 2 pozycję na świecie wśród krajów w których najłatwiej jest rozpocząć własny biznes. Wyprzedziła ją jedynie Nowa Zelandia. Dla porównania Polska jest na 107 pozycji.

 

Nie każdy biznes w Kandzie musi być zarejestrowany

W Kanadzie nie trzeba rejestrować swojej działalności, jeżeli wykonujemy ją pod swoim nazwiskiem. Oznacza to, że możemy wystawiać faktury, a w przypadku zarobków mniejszych niż $30 000 rocznie, cały przychód rozliczamy standardowo raz w roku z Revenue Canada. Nowa Fundlandia i Labrador ułatwia sprawę jeszcze bardziej. W tej prowincji nie trzeba rejestrować firmy, nawet jeżeli będzie ona funkcjonowała pod inną nazwą, niż nasze imię i nazwisko.

 

Licencje

W przypadku niektórych biznesów, rejestracja firmy nie jest wystarczająca. Wiele zależy od rodzaju działalności, którą będziemy prowadzić. Dla przykładu, chcąc otworzyć restaurację, kawiarnię czy salon kosmetyczny musimy aplikować również o licencję, która będzie nas uprawniała do jej operowania. W tym przypadku, należy zajrzeć na stronę miasta w którym będziemy prowadzić działalność, żeby sprawdzić jakie dodatkowe licencje będą od nas wymagane. Bycie fotografem, nie wymaga ode mnie dodatkowych dokumentów. Zaraz po zarejestrowaniu firmy mogę wystawiać faktury i korzystać z ulg podatkowych, które przysługują osobom samozatrudniony. Poza tym mogę jednocześnie pracować na etacie, mieć zarejestrowaną firmą i czerpać z niej przychody, a moje życie nie będzie kręciło się wokół ogromnej ilości papirologii. Po prawie dwóch latach bycia na swoim mogę powiedzieć, że tak naprawdę większość mojej energii skupiona jest na rozwijaniu mini beznesu: poszukiwaniu klientów, dbanie o relacje z nimi oraz robienie wszystkiego tego co jest niezbędne, żeby rósł on w siłę.

 

Kto może założyć firmę w Kanadzie?

Firmę w Kanadzie może założyć każda osoba, która co oczywiste, jest obywatelem tego kraju lub ma status pobytu stałego. Osoby, które posiadają tymczasowe pozwolenie na pracę, nie mogą niestety myśleć o otwieraniu własnej działaności w Kanadzie. Wszystko dlatego, że ich work permit jest tymczasowy, a w niektórych przypadkach zamknięty, czyli przypisany do konkretnego pracodawcy. Nie oznacza to jednak, że taka osoba nie może aplikować o zmianę statusu w ramach Start-up Business Class, albo emigrować do Kanady jako osoba samozatrudniona. Oczywiście w obu przypadkach trzeba spełnić sporo warunków i posiadać trochę zer na koncie, które pozwolą na prowadzenie firmy w Kanadzie.

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że Kanada daje możliwość rozwoju skrzydeł osobom, które decydują się na otwarcie własnego biznesu, albo chcą pracować jako freelancerzy. Biurokracja jest minimalna, a państwo nie pobiera pieniędzy, które nie są jeszcze zarobione. Jednak, o tym jak wygląda prowadzenie własnej działalności w Kanadzie opowiem dokładnie w kolejnym poście już niedługo.

Written by

<p>Pieć lat temu postanowiłam zamknąć swoje, dosyć, poukładane życie w Polsce i przez rok pomieszkać w kraju który ludziom kojarzy się z zimnem, liściem klonowym i pięknymi krajobrazami. Moją przygodę z Kanadą rozpoczęłam w Edmonton, skąd po trzech tygodniach, przeniosłam się do Toronto, gdzie dalej mieszkam. Ciągle szukam nowych wrażeń i bodźców. Jestem uzależniona od podróżowania, fotografowania, a moja lista rzeczy do zrobienia rośnie z każdym dniem. Zapraszam do polubienia 6757km na facebooku i śledzenia co dzieje się w Kraju Klonowego Liścia. A dzieje się sporo! Monika</p>

Latest comments
  • Monika czekałam na tego posta Piszesz, że mając pobyt czasowy czyli wizę pracowniczą, nie można założyć działalności. Ale czy można w takim razie rozliczać się pod własnym nazwiskiem w rozliczeniu rocznym ? Skoro jesteśmy rezydentem podatkowym, mamy dodatkowy dochód i koszt, ale firmy jako takiej nie założyliśmy. Wiesz coś o tym? Pozdrowienia z Raincity

      • Tak na samej sprawie nie zakladasz firmy a jedynie zakladasz TRADE NAME (Business name). To nic innego jak nazwa dodana do Twojego imienia i nazwiska. np. Babol Service Ewa Smigielska. Jesli prowadzisz firme i jej przychod przekroczy 30 tys dol w skali roku, musisz zarejestrowac sie i dostac numer GST (podatek). Jezeli ktos wystawi Ci czek za usluge MUSI ta osoba posluzyc sie Twoim trade name i imieniem i nazwiskim badz samym imieniem i nazwiskiem. Nie mozna uzyc samego TRADE NAME.
        Inna kwestia ma sie jak chcesz kogos zatrudnic. Wtedy musisz sie zarejestrowac jako INC. – incorporated lub LTD. – limited. Jesli zarejestrujesz sie jako Babol Service LTD. mozesz uzywac samej nazwy bez podania swojego imienia i nazwiska. Druga wersja jest drozsza i obejmuje wiecej obowiazkow, dlatego na sam poczatek najprostsza wersja jest SAMOZATRUDNIENIE – nie musisz miec trade name -pracujesz dla siebie i rozliczasz sie sam. Powyzej 30 tys cad rejestrujesz GST. Dla bardziej profesjonalnego obrazu dzialalnosci rejestrujesz Trade Name. Mam nadzieje ze zrozumialy jest moj zawily tok myslenia.

  • Monika, ja jestem na wizie pracowniczej (IEC) i jestem normalnie zarejestrowany jako osoba samozatrudniona. Dostałem MBL, jak i Health Card również.

      • W Ontario. Przed rejestracją zadzwoniłem do Canada Revenue, żeby się upewnić czy jest to możliwe z tymczasowym SIN. Powiedzieli, że tak.

  • a czy orientuje sie ktos jak jest z zarejestrowaniem Ltd i fundacji ?
    a jesli chodzi o odniesienia do pl to nie ktore z poruszonych prze autorke watkow z gatunku biurokracja, jakies tam zusy i etc tracą na aktualnosci. jako ciekawostka dodam ze w zwiazku z planem rozwoju a w tym z ciagnieciem ludzi z powrotem do kraju to obecnie mam miejsce rewolucja tzw „konstytucja biznesu”. lepiej pozno niz wcale. jednak mnie interesuje formy prawne przedsiebiorstw spolek prawa handlowego i fundacji w can a scislej w vanco

  • Witam, od pewnego czasu chodzi mi po głowie wyjazd z całą rodziną tz ja , żona i 3 dzieci ( 4, 6 , 8 lat )
    Myśle o zainwestowaniu we własną firmę w Canadzie posiadam spore środki tz około 2 mil $ .
    Moze spotkam na tym forum osobę która tak jak ja miała taki pomysł i udało sie jej go zrealizować.
    Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu

LEAVE A COMMENT

%d bloggers like this: